#5 5.17.11-301.fsync.fc36/5.17.12-301.fsync.fc36 won't boot
Closed: Fixed 2 years ago by sentry. Opened 2 years ago by sacredsin.

Hi

I updated from 5.17.9-302.fsync.fc36 to 5.17.11-301.fsync.fc36 and then 5.17.12-301.fsync.fc36, but it wont boot past "amdgpu: Topology: Add CPU node"

5.17.9-302.fsync.fc36 still boots fine


Any more system information you can provide?
What Hardware?
Does the same happen on the Fedora Kernel?

I am not using the stock Fedora kernel, I think it is excluded from updating to it.

Operating System: Fedora Linux 36
KDE Plasma Version: 5.24.5
KDE Frameworks Version: 5.93.0
Qt Version: 5.15.3
Kernel Version: 5.17.9-302.fsync.fc36.x86_64 (64-bit)
Graphics Platform: Wayland
Processors: 16 × AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
Memory: 15.6 GiB of RAM
Graphics Processor: AMD Radeon RX 6600 XT

/sys/kernel/debug/dri/0/amdgpu_firmware_info
VCE feature version: 0, firmware version: 0x00000000
UVD feature version: 0, firmware version: 0x00000000
MC feature version: 0, firmware version: 0x00000000
ME feature version: 41, firmware version: 0x00000040
PFP feature version: 41, firmware version: 0x0000005b
CE feature version: 41, firmware version: 0x00000024
RLC feature version: 1, firmware version: 0x00000056
RLC SRLC feature version: 0, firmware version: 0x00000000
RLC SRLG feature version: 0, firmware version: 0x00000000
RLC SRLS feature version: 0, firmware version: 0x00000000
MEC feature version: 41, firmware version: 0x0000005e
MEC2 feature version: 41, firmware version: 0x0000005e
SOS feature version: 0, firmware version: 0x00230009
ASD feature version: 553648242, firmware version: 0x21000072
TA XGMI feature version: 0x00000000, firmware version: 0x00000000
TA RAS feature version: 0x00000000, firmware version: 0x00000000
TA HDCP feature version: 0x00000000, firmware version: 0x17000028
TA DTM feature version: 0x00000000, firmware version: 0x1200000e
TA RAP feature version: 0x00000000, firmware version: 0x0700000e
TA SECUREDISPLAY feature version: 0x00000000, firmware version: 0x00000000
SMC feature version: 0, firmware version: 0x003b2800 (59.40.0)
SDMA0 feature version: 52, firmware version: 0x0000004b
SDMA1 feature version: 52, firmware version: 0x0000004b
VCN feature version: 0, firmware version: 0x0211200e
DMCU feature version: 0, firmware version: 0x00000000
DMCUB feature version: 0, firmware version: 0x0202000c
TOC feature version: 0, firmware version: 0x00000000
VBIOS version: 115-D532BP0-100

lspci |grep -i vga
09:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Navi 23 [Radeon RX 6600/6600 XT/6600M] (rev c1)

on 5.17.9-302.fsync.fc36.x86_64
dmesg | grep -i amdgpu
[ 0.000000] Command line: BOOT_IMAGE=(hd3,gpt2)/boot/vmlinuz-5.17.9-302.fsync.fc36.x86_64 root=UUID=42fff640-0839-4432-9df3-2b54e16580f8 ro rhgb quiet selinux=0 amdgpu.ppfeaturemask=0xffffffff
[ 0.049462] Kernel command line: BOOT_IMAGE=(hd3,gpt2)/boot/vmlinuz-5.17.9-302.fsync.fc36.x86_64 root=UUID=42fff640-0839-4432-9df3-2b54e16580f8 ro rhgb quiet selinux=0 amdgpu.ppfeaturemask=0xffffffff
[ 3.579073] [drm] amdgpu kernel modesetting enabled.
[ 3.582680] amdgpu: Ignoring ACPI CRAT on non-APU system
[ 3.582684] amdgpu: Virtual CRAT table created for CPU
[ 3.582690] amdgpu: Topology: Add CPU node
[ 3.601922] amdgpu 0000:09:00.0: vgaarb: deactivate vga console
[ 3.601957] amdgpu 0000:09:00.0: enabling device (0006 -> 0007)
[ 3.601987] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: Trusted Memory Zone (TMZ) feature not supported
[ 3.604016] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: Fetched VBIOS from VFCT
[ 3.604017] amdgpu: ATOM BIOS: 115-D532BP0-100
[ 3.604053] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: VRAM: 8176M 0x0000008000000000 - 0x00000081FEFFFFFF (8176M used)
[ 3.604055] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: GART: 512M 0x0000000000000000 - 0x000000001FFFFFFF
[ 3.604056] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: AGP: 267894784M 0x0000008400000000 - 0x0000FFFFFFFFFFFF
[ 3.604101] [drm] amdgpu: 8176M of VRAM memory ready
[ 3.604102] [drm] amdgpu: 8176M of GTT memory ready.
[ 3.608833] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: PSP runtime database doesn't exist
[ 5.413030] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: STB initialized to 2048 entries
[ 5.448627] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: Will use PSP to load VCN firmware
[ 5.644693] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: RAS: optional ras ta ucode is not available
[ 5.666803] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: SECUREDISPLAY: securedisplay ta ucode is not available
[ 5.666823] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: smu driver if version = 0x0000000f, smu fw if version = 0x00000013, smu fw version = 0x003b2800 (59.40.0)
[ 5.666826] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: SMU driver if version not matched
[ 5.666830] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: use vbios provided pptable
[ 5.712517] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: SMU is initialized successfully!
[ 6.009185] kfd kfd: amdgpu: Allocated 3969056 bytes on gart
[ 6.035104] amdgpu: HMM registered 8176MB device memory
[ 6.035158] amdgpu: SRAT table not found
[ 6.035158] amdgpu: Virtual CRAT table created for GPU
[ 6.035242] amdgpu: Topology: Add dGPU node [0x73ff:0x1002]
[ 6.035245] kfd kfd: amdgpu: added device 1002:73ff
[ 6.035264] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: SE 2, SH per SE 2, CU per SH 8, active_cu_number 32
[ 6.035314] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring gfx_0.0.0 uses VM inv eng 0 on hub 0
[ 6.035316] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.0.0 uses VM inv eng 1 on hub 0
[ 6.035316] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.1.0 uses VM inv eng 4 on hub 0
[ 6.035317] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.2.0 uses VM inv eng 5 on hub 0
[ 6.035318] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.3.0 uses VM inv eng 6 on hub 0
[ 6.035319] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.0.1 uses VM inv eng 7 on hub 0
[ 6.035319] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.1.1 uses VM inv eng 8 on hub 0
[ 6.035320] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.2.1 uses VM inv eng 9 on hub 0
[ 6.035321] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring comp_1.3.1 uses VM inv eng 10 on hub 0
[ 6.035322] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring kiq_2.1.0 uses VM inv eng 11 on hub 0
[ 6.035322] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring sdma0 uses VM inv eng 12 on hub 0
[ 6.035323] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring sdma1 uses VM inv eng 13 on hub 0
[ 6.035324] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring vcn_dec_0 uses VM inv eng 0 on hub 1
[ 6.035325] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring vcn_enc_0.0 uses VM inv eng 1 on hub 1
[ 6.035326] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring vcn_enc_0.1 uses VM inv eng 4 on hub 1
[ 6.035326] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: ring jpeg_dec uses VM inv eng 5 on hub 1
[ 6.036181] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: Using BACO for runtime pm
[ 6.036602] [drm] Initialized amdgpu 3.44.0 20150101 for 0000:09:00.0 on minor 0
[ 6.040766] fbcon: amdgpudrmfb (fb0) is primary device
[ 6.040768] amdgpu 0000:09:00.0: [drm] fb0: amdgpudrmfb frame buffer device
[ 7.720766] snd_hda_intel 0000:09:00.1: bound 0000:09:00.0 (ops amdgpu_dm_audio_component_bind_ops [amdgpu])

Hmmm
the commit for 5.17.11 (665aa4e) introduced nothing relating to amdgpu so this could very well be a problem with the stock kernel.

I can only suggest that you try the Fedora Kernel and see if the same occurs

I've looked into it a bit further and might have found something that caused this.

I've uploaded a kernel build that might have fixed the issue under https://copr.fedorainfracloud.org/coprs/sentry/kernel-fsync-test/

Hi

After lots of testing, and eventually uninstalling all but 5.17.9-302.fsync.fc36, I could eventually update to 5.17.12-301.fsync.fc36 and it is booting fine!

Metadata Update from @sentry:
- Issue close_status updated to: Fixed
- Issue status updated to: Closed (was: Open)

2 years ago

Log in to comment on this ticket.

Metadata